Du kan nå oss på flere måter

Ring 225 66 700, trykk på chat-ikonet eller skriv en melding for å få kontakt med en av våre rådgivere. Vi kan bidra til problemløsning og mestring.

Åpningstider:

Mandag, tirsdag, onsdag, fredag: 

09.00 - 15.00

Torsdag:
09.00 - 18.00

Du kan  også henvende deg til oss via

Hvorfor venter vi så lenge før vi ber om hjelp, dersom vi blir krenket eller mobbet på jobb?

Ill: morgue - hotblack

Tenk deg at ingen hilser på deg når du kommer på jobb og at du er den eneste som ikke får informasjon om å møtes etter arbeidstid…… eller at lederen din konsekvent tar æren for ideene dine ......... eller at en kollega du stoler på sprer usannheter om deg ……

Hvis du har det slik, er det mye mulig at du blir mobbet på arbeidsplassen. Har bedriften din en ivaretakelseskultur som grunnholdning og er der vilje til å ta tak i uønsket atferd?

Det er ulovlig å mobbe noen på arbeid. Arbeidsmiljøloven setter rammer for dette.

I Arbeidsmiljøloven omtales ikke mobbing, der brukes ordet trakassering og det defineres slik: «Det er trakassering når ett eller flere individer gjentatte ganger over tid blir utsatt for negative handlinger, for eksempel uønsket seksuell oppmerksomhet, plaging, utfrysing, fratak av arbeidsoppgaver, eller sårende fleiping og erting, fra ett eller flere andre individer.

Hersketeknikker er mobberens verktøykasse.
I nettsider og litteratur om emnet refereres det ofte til hersketeknikker, som er mobberens verktøykasse for å spille sitt spill - etter sine bevisste eller ubevisste regler. Og spillet kan være så subtilt at de som er innenfor mobberens nedslagsfelt ikke greier å definere hva som skjer før det merkes på kroppen; fysisk, psykisk eller begge deler.
Resultatet er at den eller de som blir plaget eller trakassert lar det gå altfor lang tid før de involverer leder eller andre på arbeidsplassen som kan hjelpe.

Men det er ikke bare at spillet er fordekt som gjør ar det kan gå over tid. I mange år har det vært en trend i arbeidslivet at det ikke skal finnes problemer - bare utfordringer. Og en god arbeidstaker vil i det lengste forsøke å håndtere sine utfordringer selv. Han eller hun sliter i det stille og stiller seg heller spørsmålet: ”Er det meg det er noe galt med?”
Og slik får mobberen god hjelp til å fortsette sitt ødeleggende spill.

Det som skiller en god arbeidsplass fra en dårlig er om bedriften har kultur og rutiner for å avdekke hva som skjer og gjøre noe med det.
Det er ledelsens ansvar å ha en rutine for dette. Hvis det ikke finnes rutiner, rådes ledere og ansatte til å sammen oppdatere seg på hva trakassering, mobbing og hersketeknikker er og avtale hvordan problemet skal håndteres. Hver arbeidsplass må finne sine grenser for væremåter med for eksempel fleiping og omgangstone og lage kjøreregler for hvordan man vil ha det på arbeidsplassen. Selv om en rutine er på plass burde målet være å ha temaet på dagsorden minst en gang pr. år.

I alle HMS-kurs er det kapitler om dette emnet og nettet er en utømmelig kilde. Lykke til!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.