Du kan nå oss på flere måter

Ring 225 66 700, trykk på chat-ikonet eller skriv en melding for å få kontakt med en av våre rådgivere. Vi kan bidra til problemløsning og mestring.

Åpningstider:

Mandag, tirsdag, onsdag, fredag: 

09.00 - 15.00

Torsdag:
09.00 - 18.00

Du kan  også henvende deg til oss via

Jobbe i julen?

Ill. Colourbox.

For at samfunnet skal gå rundt er det mange som må jobbe i julen. Juleaften og nyttårsaften er vanlige arbeidsdager mens 1. og 2. juledag og 1. nyttårsdag er offisielle fridager.

Innen helse, noen industrier og innen servicenæringen er det mange som har vanlig produksjon. I år faller juleaften og nyttårsaften på en tirsdag, så vanlig arbeidsdag er på fredag og mandag i romjulen og på nyttårsaften. I staten og kommuner er det egne avtaler om arbeid i julen og mange private arbedsplasser har også tariffavtaler der arbeidstid i julen er regulert.

I bransjer med stor etterspørsel i julen, som i handelsnæringen, er det vanskelig å gi fri. I andre bransjer har mange bedrifter velferdspermisjonsordninger som gir ansatte særskilt rett til mer eller mindre fri mellom jule- og nyttårshelgen, med eller uten lønn.

Her er en oversikt over regler hentet fra en god artikkel fra Adecco i 2010.

Se hele artikkelen her.

Slik er reglene

  • Julaften og nyttårsaften regnes ikke som helligdager etter Lov om helligdager og helligdagsfred.
  • Som hovedregel skal butikker stenge kl. 16 på julaften, og dermed blir det fri for mange i bransjen etter dette tidspunktet. Bestemmelsen gjelder ikke all salgsvirksomhet.
  • Også støyende aktiviteter må stanses julaften kl. 16. Nyttårsaften har ingen slike helligdagsbegrensninger.
  • De som har fri på fredager har det også i år. Man mister ikke fridagene, siden både julaften og nyttårsaften er vanlige arbeidsdager.
  • Statsansatte skal ha fri etter kl. 12 julaften og nyttårsaften. Dersom det likevel må jobbes, skal det ytes ekstra kompensasjon.
  • Kommuneansatte med vanlig arbeidstid har fri etter kl 12 julaften og nyttårsaften. Arbeidsdagene i romjulen er noe kortere enn vanlig.
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.