Du kan nå oss på flere måter

Ring 225 66 700, trykk på chat-ikonet eller skriv en melding for å få kontakt med en av våre rådgivere. Vi kan bidra til problemløsning og mestring.

Åpningstider:

Mandag, tirsdag, onsdag, fredag: 

09.00 - 15.00

Torsdag:
09.00 - 18.00

Du kan  også henvende deg til oss via

Arbeidssøker - vær aktiv og ikke gi deg!

Ill: COLOURBOX

Å miste arbeidet fører med seg mange tanker og bekymringer om hvordan fremtiden skal bli - Finner jeg meg ny jobb? - Hva kan jeg jobbe med unntatt det jeg alltid har gjort? - Jeg er helt sikkert for gammel, de vil ikke ha folk over 40! 

Til enhver tid er mange uten arbeid. Vi i arbeidslivstelefonen snakker daglig med personer som har mistet, eller står i fare for å miste arbeidet. Andre har stått utenfor arbeidslivet i kortere eller lengre perioder. Felles er at de ønsker seg et arbeid og at de har lite tro på at de skal finne noe som passer og noen som ”vil ha de”.

Arbeidsmarkedet er stort og mangfoldig, og det er alltid noen som slutter fordi de skifter jobb eller flytter. I tillegg opprettes det stadig nye stillinger. Hvis du trenger en jobb, er det naturlig å først melde seg som arbeidssøker hos Nav og eventuelt hos vikarbyråer.
Men vel så vesentlig er det å tenke på seg selv som en ressurs og lete etter jobbmuligheter utenom det vante.

Når vi veileder, spør vi først om utdannelse og jobberfaringer og hva de trives best med. Liker de for eksempel å jobbe med mennesker, er de sterke fysisk, ønsker de en stillesittende eller en mer aktiv jobb?

Å være jobbsøker er en jobb i seg selv.

Det første knepet for å være ”på” i jobbsøkingen er å ikke være kresen i forhold til hvilken jobb som kan være aktuell. Prøv å tenk på jobbmulighetene som en vifte og ikke som en trakt! Å tenke allsidig i forhold til jobbmuligheter, betyr ikke å sende søknader på alle jobber man er kvalifisert
til eller kan tenke seg. Send søknader kun på jobber du virkelig vil prøve deg i selv om du skulle føle at dette ikke er helt ”riktig” for karrieren eller at
du er overkvalifisert. Hvis det er lenge siden du var i jobb, er det viktigere å faktisk komme seg i jobb enn at dette er drømmejobben. Du vinner erfaring,
får kollegaer, får lære noe nytt og får personer som siden kan være referanse, når du søker ”drømmejobben”.

Søknaden skal speile at du vil inn, ikke at du løper fra noe. Tenk derfor godt igjennom hvorfor du søker akkurat på denne jobben og hva du har å gi til denne arbeidsplassen. Du skal selge deg selv som person og jobbsøknaden er din personlige ”annonse”.

Mange bransjer rekrutterer i hovedsak gjennom kjennskap og vennskap og knytter til seg personer som deres
ansatte eller venner vet om. Se derfor på venner og bekjente som hjelpere til å spre budskapet om at du trenger en jobb. Bruk e-post til å sende forespørselen
m/ CV, meld i fra på sosiale medier, eller bruk jungeltelegrafen. Det er også mulig å lage introduksjonsbrev eller åpne søknader og besøke arbeidsplasser hvor
du kunne tenkt deg å jobbe. Be om et møte med leder, eventuelt frem i tid.

Innen mange bransjer må man starte som ringevikar eller ekstravakt på en lav prosent i starten. Dette kan være slitsomt fordi antall vakter og lønn kan variere. Men man har fått en ”fot innafor” og på sikt kan kan dette resultere i flere og fastere vakter, og til slutt fast jobb. 

”Når en dør lukkes, åpnes en annen”.

Følgende historie kan illustrere at et ikke selvvalgt jobbskifte faktisk kan åpne for muligheter man ikke hadde turt å tro på, og føre til en endring til det bedre.
I lokalsendingen på radioen ble en kvinnelig skomaker intervjuet. Hun var tidlig i 50åra og hadde alltid hatt lyst å bli skomaker. Men i ungdomstiden fikk hun råd fra andre om at dette ikke var noe å satse på og hun tok en helseutdannelse i stedet. Hun jobbet i eldreomsorgen i mange år, inntil ryggplager satte en stopper for denne type jobb. Hun sto ved et ved et veiskille og visste ikke hvordan fremtiden ville bli. Hun var sykmeldt og kom over i attføring og fikk hjelp av nav til å starte i skomakerlære. ”Nå får jeg jobbe med det jeg vil, jeg har mer en nok å gjøre og gleder meg til å gå på jobben hver dag!” strålte hun på radioen.

Ikke alle er like heldige som henne, men historien viser at det er mulig å få det til, selv i godt voksen alder.

På Internett er det mange gode sider om søknadsskrivning, CV-skriving, og intervjuer. Her er lenke til en nyttig video om jobbsøking.

Lykke til.

Turid Remme,
rådgiver

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.